Scurt istoric

În anul 1983, în perioada 24 iulie-9 august, la Universitatea British Columbia din Vancouver, B.C., a avut loc Adunarea Generală a Consiliului Ecumenic al Bisericilor. Cu acest prilej, din România a sosit o delegaţie compusă din distinse feţe bisericeşti şi laici, dintre care amintim pe Mitropolitul Antonie Plămădeală al Ardealului, IPS Victorin, PS Episcop Vasile Târgovişteanul, PS Episcop Epifanie al Buzăului, Pr. Viorel Ioniţă, Pr. Nicolae Apostola, Pr. Dumitru Popescu, Pr. Dumitru Soare, Pr. Ioan Bria, Prof. Emilian Popescu, Prof. Aurel Jivi, Dr. Ioan Vasile Leb (actualul decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Dr. Dan Ilie Ciobotea(actualmente IPS Daniel al Moldovei).

Familia Şerban s-a îngrijit de această delegaţie care a participat şi la Sf. Liturghie oficiată (pentru comunitatea românilor stabiliţi în Vancouver) de către PS Epifanie al Buzăului, PS Vasile Târgovişteanul în fruntea unui sobor de preoţi, la Biserica Ortodoxă Sârbă Sfântul Sava. Acest moment a constituit un imbold pentru punerea bazelor legale ale Parohiei Ortodoxe Române Sf. Gheorghe, înscrisă la Victoria în anul 1983 şi aflată sub binecuvîntarea IPS Victorin al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române de America şi Canada.

In anul 1989, visul familiei Şerban de a ctitori o Sfântă Biserică s-a realizat prin cumpărarea Bisericii Catolice din New Westminster, 1932-8th Avenue ce a fost transformată şi împodobită conform unui veritabil locaş de cult ortodox. De atunci neîntrerupt Biserica a fost pusă la îndemâna românilor din Greater Vancouver.

Primul preot slujitor numit de IPS Victorin a fost Pr. Protopopescu Ion. La deschiderea oficială a participat un sobor de preoţi, Pr. Ioan Protopopescu, Pr. Miroslav Dejanov, preotul paroh al bisericii ortodoxe ruse, preotul paroh al bisericii ortodoxe ucrainiene, preotul paroh al bisericii ortodoxe greceşti de pe Boundary. Slujba a fost memorabilă întrucât a adunat pentru prima dată toţi românii din Vancouver Greater. Tăierea oficială a panglicii a fost făcută de către primarul oraşului New Westminster.

Sfinţirea şi consacrarea Sfintei Biserici de către IPS Victorin a avut loc în jurul Sfintelor Paşti din 1990.

Dintre distinsele feţe bisericeşti care au deservit parohia, consemnăm figura duhovnicească şi blândă a celui care a mângâiat şi alinat multe inimi, Părintele Arhimandrit Iustinian Dalea. Troiţa existentă astăzi, amplasată în faţa Sfintei Biserici a fost ridicată de dumnealui în vederea cinstirii eroilor români martiri. În fiecare an, cu ocazia comemorării Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989, s-a oficiat şi se oficiază la această Troiţă, Slujba Parastasului.